Radeći sa drugima na treninzima i putem koučinga jedan od najvećih izazova koji sam primetio da imaju jeste da ono što nauče ili postave sebi kao cilj, u praksi dugoročno i primenjuju. Da bi dobro vladali svojim akcionim koracima potrebno je da se dobro organizujemo i time pratimo svoj napredak.

Shodno ovome u nastavku vam dajem 3 koraka kako da vi upravljate svojim vremenom:

1. PLANIRAJTE.

Da bi se dobro organizovali zgodno bi bilo da sve što želimo da postignemo dobro i isplaniramo. Ja planiram obično tako što crtam mape svojih ideje, ciljeva, projekata …

Takođe, danas su zgodne i pojedine aplikacije koje olakšavaju vizuelni prikaz i koje vaše ideje čine dostupnim bilo gde da se nalazite.

Za razvoj novih projekata preporučujem aplikaciju DRAW.io

Ova aplikacija vam služi da vizuelno prikažete sve elemente koji učestvuju i njihove odnose. Npr ukoliko krećete sa novim projektom možete definisati koji su sve elementi potrebni i kakve su njihove međusobne veze (marketing, prodaja, segmetiranja tržišta, finansije …). Dodatna pogodnost ove aplikacije je ta što vaš projekat čuva na GDrive-u, Dropbox-u, OneDrive-u ili na vašem lokalnom računaru.

2. PRATITE.

Pratite napredak svojih zadataka.

Koliko ste istrajni u njima? Koliko često ih preskačete? Koji su rezultati?

Za praćenje dnevnih aktivnosti pogledajte aplikaciju – Trello

Ova aplikacija koristi tzv board-ove u kojima se nalaze list-e koje sadrže kartice (cards). Kroz BOARD definišete određeni projekat a liste koje ja koristim su TO DO, DOING i DONE i putem ovih lista ustvari pratite tok i zadatke svojih projekata. Ova metodologija se zasniva na tzv KANBAN metodi o kojoj ćemo pisati uskoro. Dodatna prednost ove aplikacije jeste kolaboracija tj mogućnost da više članova radi na istom projektu.

Tu je naravno i Google calendar gde imate pregled svojih dnevnih/nedeljnih/mesečnih/godišnjih aktivnosti.

3. UŽIVAJTE.

Kada se dobro organizujete ostaje vremena i za druge stvari. Jedan sam od onih koji misle da svaki uspeh treba proslaviti. Ovaj poslednji korak deluje jednostavno i opet ga često ne praktikujemo. Proslavite svoj uspeh i častite sebe. Knjiga, gadget, aplikacija, sportski rekvizit … Vi odlučujete šta to može biti.

Upravljanje vremenom je dosta jednostavna stvar i kao i sve u životu mi i ovaj segment volimo da zakomplikujemo.

Ukoliko se bolje organizujete sebi ostavljate više vremena da se bavite stvarima koje su vam stvarno važne i samim tim se osećate bolje, efikasnije i srećnije.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *