Ljudi vole dobru priču koja ima junaka, zaplet i čitavu radnju koja naravno završava srećnim krajem ili bar nečim što je nalik tome. I volimo kada neko dobro ispriča tu priču i to tako da se uživimo i da prenesemo priču u našu svakodnevnicu u kojoj se viteški borimo sa vetrenjačama koje prete da nas oduvaju. I dok razmišljate o svojim vetrenjačama verovatno se pitate kako da priča pronađe svoj put i da svakome da šansu za svoj herojski nastup?

IMG_2167 (Large)

Svakog od nas motivišu različite stvari i nekada je dovoljno samo predstaviti jednu situaciju na drugačiji način da bi ona napravila promenu. Kako to tačno uraditi?

NLP (Neurolingvističko programiranje) je komunikacioni model koji se između ostalog bavi vezom jezika i jezičkih struktura sa našim mislima, uverenja i drugim procesima koji se u vidu programa odvijaju u našem mozgu i zato svako od nas koristi mozak na drugačiji način. Često nismo svesni da informacije koje dolaze do nas sortiramo ili pravimo obrasce na osnovu kojih se ponašamo.

Sada dolazi na red veština da prepoznamo kako neko želi da mu prenesemo određenu poruku? Ili kako neko funkcioniše u određenom okruženju i kontekstu. Ova veština se zasniva poznavanju tzv „metaprograma“ osobe. Metaprogrami su naši filteri koji propuštaju određene informacije koje dolaze do nas i posle stvaraju našu stvarnost tj ono šta mi mislimo da je naša stvarnost. Tako da na osnovu njih

  • donosimo samostalno odluke i stojimo iza njih a isto tako ponekad nam je potrebno da pitamo druge za mišjenje.
  • Nekada sledimo utabane puteve koji su unapred postavljeni a nekada nam je lakše da sami možemo da crtamo svoje linije,
  • Vidimo celokupnu sliku projekta na kome radimo ili se možda fokusiramo na detalje.

I kada vidimo i čujemo kako neko funkcioniše u datom kontekstu, mi nastavimo da pričamo svoju priču.

I šta onda dobijamo?

Dobijate priču koja vašem sagovorniku ostavlja dovoljno prostora i energije da on sam popuni delove i sebi predstavi ono o čemu pričate na način koji mu najviše odgovara. Na taj način se pojačava motivacija i volja za daljim napretkom čime naš heroj priče može da kreira novi način koji će mu pomoći da svoje vetrenjače zavrti u smeru u kom on želi.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *