Naša ponašanja su rezultat iskustava koja smo gradili tokom života. Promena nekorisnih ponašanja jeste izazovna, teška i uvek moguća. 

Naša ponašanja su rezultat naših tzv. internih strategija. Tačnije, to su obrasci (navike) koje možemo koristiti u raznim kontekstima. 

Npr. ukoliko želim da budem posvećeniji na poslu (ako to nisam 🙂 ), mogao bih se setiti gde imam posvećenost (igranje sa decom, hobi, dokolica…) i iskoristiti je u ovom segmentu. Ta posvećenost se vidi kroz moje ponašanje – dobro upravljanje vremenom, fokus na trenutnu igru i dr.

Na treninzima se uče određene strategije, alati koji imaju svoju funkciju u mnogim delatnostima. Takođe, često idemo i dalje i radimo na uverenjima, vrednostima timova i pojedinaca. Naravno da se programi prilagođavaju timovima, uslovima rada, kompanijama i jedan deo, osnova ostaje ista.

Šta ja koristim iz kompanijskih treninga u razvoju dece i svom razvoju?

# DELEGIRANJE & STORYTELLING

Neki dan gledam suprugu koja inače vodi jedan tim i koja je veoma uspešna u svom poslu (od komunikacije, delegiranja, preko time managementa…) kako uzima, slaže i sortira veš. Dajem predlog da se to poveri ćerkici od 9,5 godina i sinčiću od 4,5 godine. Naravno, uz mali storytelling i preframe zašto bi oni to uopšte uradili. Oni su oduševljeni, kroz igru su dobili odgovornost i zadatak koji im je i izazovan i zabavan u isto vreme. 

Ni ne znamo koliko neko može. Mi imamo određena iskustva i svoju decu doživljavamo kao male. Isto se dešava i sa članovima tima. Delegiranjem i povećanjem odgovornosti i oni rastu i razvijaju se.

#FEEDBACK 

Znao sam da se iznerviram i da legnem na trubu, opsujem u saobraćaju. Već neko vreme imamo ustanovljenu povratnu spregu – feedback loop. Kada bih krenuo da vičem, ide opomena od strane dece. To im je zadatak. 

Posle nekog vremena ukoliko krenete, samo nakon otvaranja usta krene smešak i sleganje ramenima. Menjamo ponašanje!

FEEDBACK nije alat koji služi da se nekome da savet za promenu ponašanja. FEEDBACK je i alat za SLUŠANJE. I promenu. Ovim se dodatno jačaju i polazne tačke razvoja emocionalne inteligencije – SAMOSVEST i UPRAVLJANJE SOBOM. 

Takođe, učimo decu da treba da budu otvorena. Da kažu šta vide, čuju i osete i time da jačaju svoju iskrenost. 

Ovo sve vodi do većeg nivoa poverenja i kad imate poverenje, vaš tim će sve uraditi za vas.

# PITANJA

Dečija mašta može svašta 🙂 

Nekada je to dobro i nekada ih treba dodatno izazvati da istražuju. Ja to radim OTVORENIM PITANJIMA kojim širim perspektivu koju imaju i dajem im dodatne sfere u okviru kojih mogu da se razvijaju.

  • “Tata, ne može to da se uradi na taj način.” (npr. popravka bicikla) 
  • “Ko kaže da ne može?” “Kako znaš da ne može?” “Koliko puta si probala, pa znaš da ne može?” … 
  • “Pa…” ili “Baka kaže…” …

Izazivajući ih tj. njihove interne strategije koje su nastale na osnovu njihovih (ili nečijih) iskustava, dajete im šansu da razmišljaju i da grade svoja nova iskustva. Tako PROMENA i nastaje.

Isto se dešava i sa timom. Nekada ni ne znaju koliko mogu da urade.

# GEJMIFIKACIJA 

Pojam gejmifikacije je dosta “mlad” kod nas i svodi se na to da predstavlja igranje igrica. Gejmifikacija koju koristimo u treninzima je mnogo više od toga i predstavlja angažovanje polaznika da kroz aktivnosti uče, prave iskustva i istražuju o liderstvu, prodaji, prezentacionim veštinama, komunikaciji… 

Deca vole igru i koristimo tzv. psihološke aktivatore i motivatore, da bi ih zainteresovali i sproveli neku vrstu i učenja (na nesvesnom nivou). Primer slaganja veša koji sam malo pre pomenuo je primer gejmifikacije. 

Takođe, dešava se i kada trebamo da npr. pospremimo stan, kroz crtanje mape, koja će biti deo potrage za blagom, ustvari budimo interne elemente motivacije i kod dece i iskreno i kod nas odraslih.  

Svi vole da se igraju i zato igre trebaju da budu osmišljene tako da imaju svrhu i korist za učesnike. MAJSTORSTVO (težnja da se postane vrhunski u određenom segmentu), VLASNIŠTVO (nad procesom i rezultatom), DUBLJE ZNAČENJE (povezanost sa višim ciljem)  su neki od elemenata gejmifikacije koje možete uključiti u vreme provedeno sa decom. Ovo se najbolje radi kroz gore pomenuti STORYTELLING. 

Ovo je jedan mali deo koji sam zapisao pod naletom inspiracije i koji ima za cilj da pokaže da se sve može iskoristiti u svakom okruženju.

Potrebna je volja, malo znanja, optimizam i želja da se ekperimentiše.

Categories: Porodica

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *