Sve kreće iz glave.

Slike. Sećanja. Stavovi. Uverenja.

Ono kad kažemo da nešto možemo ili ne možemo. Kada smo tužni. Kada smo srećni. Kada krivimo druge. Kada postižemo fantastične rezultate.

Sve kreće iz našeg mozga.

Mi funkcionišemo u navikama tj određenim programima.

Koliko će vremena trebati da se usvoji određeni obrazac zavisi od kompleksnosti ponašanja koje želite da pretvorite u naviku.

Istraživači Londonskog Univerzitetskog Koledža ( www.ucl.ac.uk) su istraživali formiranje različitih navika i došli do saznanja da je potrebno  između 18 i 254 dana da se određena ponašanja „usade“ i postanu naše navike.

Prepoznavanje obrazaca ponašanja i formiranje navika se ustvari dešava u određenim strukturama mozga koje se zovu bazalne ganglije i koje takođe imaju bitnu ulogu u razvoju emocija i sećanja.

Kada iskusimo nešto novo naš mozak “ispaljuje” neurone u određenim obrascima. Ako se iskustvo ponavlja, neuroni se ispaljuju u sličnim obrascima i ako se ponavlja dovoljno puta mozak kreće da pravi određene veze. Što više veza pravimo, pre ćemo usvojiti određeno ponašanje.

Ovi obrasci, koje mi nazivamo  navike se dodatno pojačavaju sa  dopaminom, hormonom koji nastaje na više mesta u našem organizmu (crna supstanca, limbički sistem, hipotalamus …) i koji utiče na pokrete, osećaj zadovoljstva, učenje, pažnju, spavanje… Lučenjem dopamina u ovim situacijama, obrasci postaju ugodni i ohrabruju nas da ponovimo proces.

Ljudi kada nauče neki novi model, tehniku ili alat u komunikaciji očekuju instant rezultate. Očekuju instant magiju. I zato magija ne postoji. Magija se stvara. Samo je potrebno da stalno radimo na sebi.

Ono što postoji i na šta uvek možemo da utičemo jesu naša ponašanja i volja da napravimo promenu. Ukoliko je volja dovoljno jaka – pojačava se lučenje dopamina. Kada to kombinujemo sa ponavljanjem određene veštine – ulazimo u kreiranje novog obrasca i krećemo se ka majstorstvu.

Uvek je na vama da vežbate i usvajate nova znanja.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *