U naletu velikog broja treninga, prezentacija, sastanaka i uopšte online komunikacije, dosta pitanja smo imali oko same pripreme i realizacije online treninga – kako to izgleda, koji su izazovi, koje su prednosti i tome slično. Iako sam i pre vanrednog stanja držao online treninge za klijente iz regiona i inostranstva uopšte, morao sam dodatno da poradim na svojim trenerskim veštinama kako bih angažovao ljude oko učenja i razvoja veština u toj specifičnoj situaciji.

Kada se nađemo ispred majušnog otvora, kome treba da se obratimo i bez da imamo povratnu informaciju sa druge strane, javlja se izazov. Ne problem, jer tu reč zaista težim da izbacim iz svoje komunikacije – već izazov koji treba da se reši i za koji rešenje (sigurno) postoji.

Baš zbog toga što je u usponu broj online sastanaka i prezentacija, odlučio sam da napišem ovaj tekst kako bih sa vama podelimo ono što sam naučio u svom trenerskom iskustvu, kao i nove navike koje sam razvio u prethodnih nekoliko meseci. U nastavku vam dajem par saveta kako da se izborite sa ovim vidom komunikacije koji postaje deo svakodnevnog funkcionisanja.

#1 – PRIPREMA

Kao i kod svakog nastupa ili sastanka, potrebno je da se dobro pripremimo. Priprema znači da se odredi cilj, šta želimo da dobijemo od našeg izlaganja? Budite što konkretniji jer tako sebe navodite kroz čitav put predstavljanja.

Kako ja to radim? 

Ako je u pitanju trening, neki segmenti imaju za cilj da se polaznici dodatno angažuju i uvide zašto je nešto korisno za njih. Naravno, ciljevi su i: prenošenje znanja, demonstracija impelementacije istog, nekada to može da bude i reflekcija, definisanje planova i tome slično. Možda ćete nekada imati za cilj da zabavite svoju publiku ili da im prenesete neku važnu poruku – važno je da uvek imate svoj cilj jasno definisan i na umu.

#2 – NAPRAVITE TEZE

Ovde ste u prednosti u odnosu na sastanke koji idu uživo, jer možete malo i da “varate” i da uz sebe držite određene podatke, brojke i sve ono što biste možda morali da pamtite.

Kako ja to radim? 

Uz sebe uvek držim teze – one predstavljaju neku vrstu okvira koji napravim uz cilj. Stavim osnovne podatke o čemu ću pričati kao i zanimljive priče kojima ću potkrepiti ono o čemu pričam. Ako se i vama nekada desilo da ste imali savršen primer za nešto o čemu ste pričali, ali u momentu niste mogli da se setite konkretne priče, razumete zašto je ovo velika olakšica. 🙂

#3 – DRŽITE FOKUS

Danas smo pod uticajem puno “notifikacija” koje nam pomeraju pažnju. Istraživanja pokazuju da nam je pažnja sve manja i sve smo bliži istinosti one izreke : “Ima pažnju kao zlatna ribica”. Istraživanjima koja su rađena 2000. godine naš raspon pažnje je bio 12 sekundi. Istraživanje ponovljeno 2015. godine je pokazalo da je taj raspon 8 sekundi. 

Kako ja to radim? 

Kada radim online prezentacije sve što može da mi pomera pažnju jednostavno ugasim. Ne utišam, nego ugasim. Telefon je daleko od mene, ugašen i okrenut prema dole (ne želim ni da mi zasvetli). Na laptopu ugasim Outlook, kao i sve notifikacije koje WIN 10 može da izbaci. Skype je na mute. Sve je potpuno uklonjeno kako bih bio fokusiran na sadržaj koji prenosim. 

#4 – MENJAJTE GLAS

Glas nam je najjači alat u online prezentovanju. Raspon glasa, intezitet i boja su delovi na koje definitivno možete da utičete. Ovi kvaliteti glasa su direktno povezani sa našim emocijama i, ukoliko povećate svest o svojim emocijama i UTIČETE na iste, i vaš glas će pratiti. Nekada i “dosadan” sadržaj u vidu kvartalnih i godišnjih izveštaja, uz glas menja dinamiku.

Kako ja to radim? 

S obzirom da raspon i intenzitet glasa posebno dolazi do izražaja kada osobe koje vas slušaju, u najvećem broju slučajeva, imaju slušalice i čuju samo vas, trudim se da dodatno iskoristim svoj glas kao alat – utišam ga kada želim da prenesem neku poruku, povisim i sporije pričam kada treba da dam uputstva za neku vežbu i tome slično.

#5 – PRIČAJTE PRIČE

Obogatite svoje prezentacijama pričama. Svi vole priče. I obična priča o tome šta ste pogledali na internetu jutros ili šta ćete i kako spremati za ručak, uz dodatak dinamike, prerasta u džina koji drži pažnju vaše publike. Gore pomenuti podaci, dobijaju novi život, ukoliko su prezentovani kroz priče.

Kako ja to radim? 

Pre izvesnog vremena sam radio trening prezentacionih veština u jednoj banci. Prihvatio sam izazov da bez minuta pripreme prezentujem neku njihovu powerpoint prezentaciju, sa bilo kojom temom i to samo koristeći glas i pričajući po neku priču. Slajdovi su bili puni teksta i sebi sam dao vremena pričajući priče iz života i stavljajući ih u kontekst teme koju sam dobio. Polaznici su bili iznenađeni kako sam se brzo snašao. Ovo, naravno, ne znači da ne treba da se pripremate za svoje prezentacije (pogotovo ako nemate mnogo iskustva) – priprema je nekada i najvažniji deo prezentacije (kao što je i naglašeno u #1).

#6 – SAMOPOUZDANJE

Najlakše je reći da je teško držati pažnju putem malene kamere. I znate šta – jeste. Pa šta? Koliko teških stvari u životu ste uradili? Koliko puta su vam rekli da nešto ne može da se uradi? Pazite na sugestije koje sebi dajete. 

Kako ja to radim? 

Posedujem samopouzdanje jer dugo radim posao trenera i kada sam pre par godina krenuo tranziciju na online prezentacije, znao sam da to mogu. Jedan od prvih webinara sam držao u polupraznom stanu koji se renovirao i gde sam morao da uhvatim tačan ugao da bi to izgledalo kako treba. Stajao sam i gledao u malenu kameru (sećam se, bila je u pitanju Logitech c270) i u voditelja koji se nalazio na ekranu koji je bio oko 1m ispod. I znate šta – uspeo sam. Nekada je potrebno da samo sebi kažete – ja to mogu! 

Kako volim da kažem na treninzima, ono što su mene naučili, a to je da je  PROMENA jedina izvesna. Desiće se. Danas smo više nego ikada svedoci toga. Vežbajte, gradite svoje iskustvo i uspeh na online prezentacijama će doći, a vi ćete biti spremni u svakom trenutku da održite bilo koji tip prezentacije.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *